Filmen ’Courage – journalism is not a crime’ fokuserer på truslen mod pressefriheden og kan ses på Youtube. ”Materialet vil være frit tilgængeligt for alle, og jeg hverken skal eller kan tjene penge på filmen fremover,” siger Tom Heinemann, der er manden bag
Da onsdag blev til torsdag, blev filmen ’Courage – journalism is not a crime’, der fokuserer på truslen mod pressefriheden, lagt på Youtube.
Det er den danske tv-dokumentarist Tom Heinemann, der står bag filmen. Og premieredagen er ikke tilfældigt valgt, torsdag er nemlig Den Internationale Pressefrihedsdag.
”Pressefriheden er ikke-eksisterende eller i bedste fald truet mange steder i verden. Mit håb er, at filmen kan være med til at lægge pres på de relevante myndigheder,” siger han.
Frit tilgængelig
Tom Heinemanns film kan ses gratis. Den findes i versioner med undertekster på 11 sprog.
Materialet vil være frit tilgængeligt for alle, og jeg hverken skal eller kan tjene penge på filmen fremover,” siger Heinemann.
Idéen til ’Courage – journalism is not a crime’ udsprang hos Rasmus Steen, programmanager for dokumentarfilm hos International Media Support.
”Ikke alle medier har så god økonomi, at de kan købe en dokumentarfilm. Ved at give filmen væk får de medier mulighed for at bruge Toms film og sprede budskabet endnu mere,” siger Rasmus Steen.
Journalistikkens rolle
’Courage – journalism is not a crime’ handler om journalisterne Mehman Huseynov, Erdem Gül og Lawi Weng fra henholdsvis Aserbajdsjan, Tyrkiet og Myanmar – lande, hvor pressefriheden, uafhængige medier og ytringsfriheden er truet.
På RUC vurderer studieleder på Journalistik Jannie Møller Harley, at filmen rejser vigtige spørgsmål om journalistikken. Jannie Møller Hartley har endnu ikke set filmen, men hun har fået forklaret filmens pointer.
”I modsætning til journalister i mange andre lande vil vores studerende højst sandsynligt få et nemt journalistliv, hvor de ikke udsætter sig selv eller deres familier for fare. Så jeg tror, at filmen vil kunne vise vores studerende, at de er heldige og privilegerede,” siger Jannie Møller Hartley.
Hun peger samtidig på, at filmen kan vise de studerende, hvorfor journalister i lande med truet pressefrihed i nogle tilfælde vælger at lade være med at skrive om betændte sager.
”I lande som Myanmar vil der altid være tungtvejende grunde til valg og fravalg,” siger Jannie Møller Hartley.
Finansieret gennem fundraising
Filmen er finansieret gennem fundraising – blandt andet har Danida ydet et tilskud på 400.000 kroner.
Derudover har fire andre fonde bidraget til projektet.
Ingen af fondene eller International Media Support har haft redaktionel indflydelse, siger Tom Heinemann.